Lisätietoja

Jarkko Hentula
Tuottaja
jarkko.hentula@yellowfilm.fi
+358 40 705 0603

04.09.2017

Borg/McEnroe avaa Toronton elokuvajuhlat – suomalaisosaamista hyödyntäneen elokuvan ensi-ilta lokakuussa

Urheiluhistorian kovimmasta taisteluparista kertova Janus Metzin ohjaama draamaelokuva Borg/McEnroe avaa Toronton kansainvälisen elokuvafestivaalin 7.9.2017. Toronton elokuvajuhlat on yksi maailman suurimmista ja arvostetuimmista elokuvafestivaaleista. Borg/McEnroe -elokuva saapuu Suomen valkokankaille 13.10.2017.

Borg/McEnroe kertoo tarinan kahden täysin erilaisen tennislegendan ensimmäisestä kohtaamisesta. Samalla se on tarkkanäköinen kuvaus niistä paineista, joita maailman parhaat urheilijat joutuvat käsittelemään. Elokuva huipentuu ruotsalaisen Björn Borgin ja yhdysvaltalaisen John McEnroen ikimuistoiseen mittelöön Wimbledonissa vuonna 1980.

Kylmähermoisen Björn Borgin roolissa nähdään islantilais-ruotsalainen Sverrir Gudnason. Hän on esiintynyt mm. Wallander-elokuvissa. Tulisieluista John McEnroeta esittää mm. Transformers-elokuvista tuttu Hollywood-näyttelijä Shia LaBeouf. Borgin valmentajan Lennart Bergelinin tennistossuihin astuu Hollywood-konkari Stellan Skarsgård. Elokuvan tanskalaisohjaaja Janus Metz tunnetaan vuonna 2010 valmistuneesta dokumentista Armadillo, joka seuraa tanskalaissotilaita komennuksella Afganistanissa.

Tunnetut suomalaiset tennistaiturit mukana elokuvan teossa

Borg/McEnroe -elokuvan pääosaesittäjien piti sisäistää Björn Borgin ja John McEnroen persoonien lisäksi näiden kahden ikonin omintakeiset pelityylit. Apuun kutsuttiin suomalaiset tenniskonkarit.

Kaikkien aikojen menestynein suomalainen tennispelaaja Jarkko Nieminen vastasi tennisakatemiansa kautta elokuvan päänäyttelijöiden tennisvalmennuksesta sekä stunt-näyttelijöiden valinnasta.

”Elokuvan tekeminen oli uutta ja erittäin kiinnostavaa. Lähdin projektiin mukaan, koska käsikirjoitus oli minusta aivan loistava”, hehkuttaa Nieminen.

Suomalaisen tenniksen suuruus Veli Paloheimo valmensi McEnroeta esittävää Shia LaBeoufia.

”Tennis ansaitsee laadukkaan elokuvan. Nyt sellainen tuli. Oli ilo ja etu nähdä läheltä ja osallistua mielenkiintoisten persoonien Shian ja Sverririn valmentamiseen. Toivottavasti hieno tarina elokuvan muodossa löytää tennisväen ja muunkin yleisön,” kiteyttää Paloheimo.

Niemisen ja Paloheimon lisäksi elokuvaa oli tekemässä tamperelainen tennispelaaja Henrik Sillanpää. Hän toimi Borgia esittävän Sverrir Gudnasonin stunt-pelaajana. Sillanpää debytoi Davis Cupissa vuonna 2015.

Jarkko Nieminen on korkeimmalle koskaan maailmanlistalla sijoittunut suomalainen tennispelaaja ja ainoa ATP-kaksinpeliturnauksen voittanut suomalainen. Veli Paloheimo on pitkällä tennisurallaan sijoittunut sijalle 48. tenniksen maailmanlistalla, ja hän on tehnyt valmennustöitä Jarkko Niemisen tennisakatemiassa. Paloheimo pelasi McEnroeta vastaan vuonna 1990 Lontoon Queen’s Clubilla.

Elokuvan tekijöihin kuuluu myös suomalaisia asiantuntijoita musiikki- ja elokuva-aloilta. Yksi elokuvan säveltäjistä on suomalainen Sasu Ripatti, joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellä Vladislav Delay. Hänen musiikkiaan on kuultu mm. Alejandro González Iñárritun The Revenant -elokuvan soundtrackilla. Lisäksi elokuvan toisena äänisuunnittelijana toimi suomalainen äänitehostemestari Heikki Kossi.

Suomen elokuvasäätiö on tukenut elokuvaa ja Yleisradio on ostanut sen Suomen televisio-oikeudet. Elokuvan suomalainen osatuottaja on Yellow Film & TV, tuottajina Olli Haikka ja Jarkko Hentula.

Tarina

Wimbledon, 1980. Sateisin kesä vuosikymmeniin. Kaikki odottavat, että maailman paras tennispelaaja Björn Borg korjaa viidennen Wimbledon-voittonsa. Mutta kulissien takana tapahtuu. Vain 24-vuotias Borg on maailman johtavia ikoneita. Hän on myös lähellä uransa loppua, väsynyt ja pelkojen riivaama. Hänen pahin kilpailijansa, nuori ja lahjakas John McEnroe, 20, on päättänyt syrjäyttää entisen sankarinsa Wimbledonin valtaistuimelta. Heidän keskinäinen kisansa huipentuu legendaariseen kaksintaisteluun Wimbledonissa vuonna 1980. Tämä on tarina kahdesta miehestä, joista tuli legendoja – ja hinnasta, jonka he siitä maksoivat.
Info

Hermannin rantatie 10
00580 Helsinki, Finland
+358 40 180 5783
info@yellowfilm.fi

SCRIPTED
Olli Haikka, CEO
olli.haikka@yellowfilm.fi

NONSCRIPTED
Milla Bruneau, COO
milla.bruneau@yellowfilm.fi

 

Meillä on taas haku päällä 👀Lue lisää biosta 👉🏻👉🏻👉🏻 . . . #rekry #harkka #harjoittelu #puvustus #tukaaniheimo #yellowfilm #yellowfilmtv
Comedy sketch character Aina Inkeri Ankeinen paid a visit in Turku castle. Something funny is coming up this christmas on finnish television. #yellowfilmtv #wffc #westfinlandfilmcommission #turku #filmcity #ainainkeriankeinen #putous #filmset #alwayslookonthebrightsideoflife
Lähde Napapiirin sankarien seurassa huikeisiin maisemiin Hetta-Pallas -reitille. Osallistu leffakisaan Suomen Erätaito ry:n facebooksivulla ja voita upea Napis3-paketti. #napis3 #leffa #hettapallas #retki #retkeily #outdoors #movie #erämaa #bushcraft #napapiirinsankarit3 #yellowfilmtv @suomen_erataito @napisleffa @yellowfilmtv
Aina Inkeri, aasi ja "muinainen Betlehem" - MITÄ?! Syy selviää jouluaattona 2017 Maikkarilta! 🎅🎬🐎 #ainainkeriankeinen #yellowfilmtv #yellowfilm #maikkari @mtv3suomi
#posti toi... Voisiko joku kertoa mitä mä teen noilla #bingo lapuilla? Elokuvakin nähty jo aikaa sitten.. @napisleffa #napapiirinsankarit3 #palkinto #malaco #lätkäliiga #salmiakki #suumakiaksi #yellowfilmtv
Miten sujuu Ruususella duunihaku 100 vuoden nukkumisen jälkeen? 😂Katso Yellown facesta, tai @yle_areena'sta koko klippi! Kymmenen päivää ja sit kaikki uudet jaksot ulkona! Chin, chin! 👸🍾 #yellowfilmtv #yellowfilm #siskonpeti

© Yellow Film & TV - Powered by Barabra Oy